Suatu hari nanti, saye pasti akan berjaye buat mende2 cute n sweet kt atas ni...(^_^)

Saturday, June 18, 2011

Resipi cheese tart (improved sket)

Salam....Hola...

Kat sini sy nk share resipi cheese tart hasil hasil gabungan beberapa resipi n beberapa kali percubaan.


 
sy giller cheese tart..(^_^)


Bahan-bahan untuk pastry:

250g tepung gandum
30g tepung jagung
50g gula aising
150g mentega
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit garam (sebagai perasa)

Cara membuat:
  1. Ayak bahan-bahan kering.
  2. Masukkan butter, gaul sampai jadi serbuk roti.
  3. 
  4. Masukkan kuning telur, esen vanila sedikit garam.
  5. Uli hingga menjadi doh.
  6. Masukkan ke dalam acuan dan tekan mengikut bentuk acuan.
  7. Cucuk dengan garfu bahagian dalam tart sebelum dibakar.
  8. Bakar pada suhu 150 C selama 20 minit (atau sehingga masak, suhu pon sbnrnye ikut keadaan oven).

pastry yg dh siap dibakar. sedapnye bau ms tgh bakar dlm oven...
Bahan-bahan untuk cheese filling (resipi asal adalah drp cekgu azimah tp telah diubahsuai sikit):

500g cream cheese
80ml whipping cream (tp, saya x letak)
200g gula kastor
2 sudu besar tepung gandum (utk beri hasil cembung slps dibakar, tp saya dh try x letak ni n hasilnya sama je)
60g butter
2 biji telur
2 tbsp jus lemon
blueberry filling (utk hiasan)

Cara membuat:
  1. Pukul cream cheese sampai lembut.
  2. 
  3. Masukkan butter, gula diikuti tepung, telur, jus lemon dan whipping cream.
  4. 
  5. Setelah sebati n nmpk fluffy, masukkan adunan ke dalam piping bag untuk diisi ke atas pastri tadi.
  6. Bakar pada suhu 150 C sampai cheese filling tu jd pejal sket
p/s: tp..bile gune resipi ni, filling die terlalu lembut..smpai melekat2 kt gigi bhgn atas n langit2..adekah disebabkan whipping cream n tepung gandum tu..hum..next time nk try yg x payah gune whipping cream.

sape2 yg ade cadangan boleh lerr tinggalkan komen 





Before n after dibakar

Resipi ni boleh hasilkan lebih kurang 30 ketul yang saiz kecil (~20g seketul)


Jom kita tgk kandungan kalori & nutrien dalam seketul cheese tart ni:

1 hidangan
1 ketul (20 g)
Tenaga
81 kcal
Karbohidrat
7 g
Protein
1.4 g
Lemak
5 g
Gula
2.8 g

SOoo..
berapa banyak kita boleh makan?

Minum petang kita disarankan ambil sebanyak 250 kcal.
Jadi petang nanti boleh arr makan 3 ketul cheese tart shj. (^_^)v



Cheese Tart on FoodistaCheese Tart

1 comment:

  1. I found you from the foodie blog roll and I'd love to guide Foodista readers to your site. I hope you could add this Cheese tart widget at the end of this post so we could add you in our list of food bloggers who blogged about cheese tarts,Thanks!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang